Lehet még jó hozamot elérni a tőkepiacon


SAJTÓKÖZLEMÉNY
2016. szeptember

Megfelelő befektetési stratégiával a jelenlegi környezetben is lehet jó hozamot elérni a tőkepiacon – jelentette ki az Aegon Prémium Üzletág Ügyfélklubjában tartott előadásán Ocsenás Zoltán, az Allianz Global Investors regionális üzletfejlesztési igazgatója. Hozzátette: a Brexit nyomán nem várható globális összeomlás, a jó hozam érdekében ugyanakkor diverzifikálni kell.

Az alacsony kamatkörnyezet ellenére most is lehet jó befektetési lehetőségeket találni a világ tőkepiacán, és a brit uniós kilépés sem vezet globális összeomláshoz – jelentette ki az Aegon Prémium Üzletág Ügyfélklubjában tartott előadásán Ocsenás Zoltán, az Allianz Global Investors regionális üzletfejlesztési igazgatója. Emlékeztetett arra: 2008 óta a központi bankok támogatásából él a világ tőkepiaca. Biztató ugyanakkor, hogy a folyamatok jó irányba haladnak, még ha lassú és rögös is lesz a jelenlegi helyzetből kivezető út.

Az alacsony kamatkörnyezet közepette is lehet olyan eszközosztályokat találni – hangsúlyozta Ocsenás Zoltán -, amelyek jól teljesítenek: júliusban például (amikor a Brexit-szavazás már megtörtént) a nyersolaj ára 17 százalékkal esett, ugyanakkor a brazil részvénypiacon 12,5 százalékos emelkedés történt. Ez pedig azt jelenti, hogy bár a piac képe merőben mást mutat, mint akár néhány évvel ezelőtt is, de odafigyeléssel meg lehet találni a jó lehetőségeket a volatilis környezetben is. Ráadásul – tette hozzá – az olaj árfolyama ugyan júliusban komoly mértékben esett, néhány hét alatt gyakorlatilag ledolgozta a Brexit után bekövetkezett nagy zuhanást.

A Brexit nyomán – jelentette ki az üzletfejlesztési igazgató – nem kell globális összeomlásra számítani a tőkepiacon, viszont a diverzifikáció továbbra is indokolt. A Brexit hatásaként az Allianz Global Investors számításai szerint 0,2 százalékos visszaesésre lehet számítani idén a globális gazdasági növekedésben, miközben az eurózóna teljesítménye 0,4, a brit gazdaságé pedig 1 százalékkal csökkenhet. Az infláció ugyanakkor az olaj árának várható felpattanása miatt növekszik majd valamelyest: így erre az évre az USA-ban 1,2, Nagy-Britanniában 0,6, az eurózónában pedig 0,1 százalékos fogyasztói ár-növekedéssel számolnak a vagyonkezelő szakértői.

Ami az egyes térségekkel kapcsolatos várakozásokat illeti, Ocsenás Zoltán szerint az USA megítélése inkább semleges vagy pozitív. Itt persze lehet hatása az elnökválasztás eredményének: az előzetes felmérések azt mutatják, hogy Amerika piaci megítélését – illetve a növekedési kilátásokat – Trump győzelme inkább rontaná, míg Clintoné inkább javítaná. Európában ugyanakkor számos körülmény látszik, ami befolyásolhatja a tőkepiacok teljesítményét: ilyen például a nem teljesítő hitelek problémája Olaszországban, a politikai kockázatok vagy éppen a bevándorlás kérdése.

A piacokon ugyanakkor az Allianz Global Investors szerint továbbra is kitart a likviditásbőség, miközben Japánban és az eurózónában kell további élénkítő lépésekre számítani. Ennek megfelelően az alacsony kötvényhozamok is fennmaradnak – figyelemre méltó, hogy az eurózónában kibocsátott államkötvények felének már negatív a hozama. Az európai részvénypiacok ugyanakkor az elmúlt időszak jó teljesítménye mellett is vonzók maradnak, hiszen az alacsony hozamkörnyezetben a befektetők magasabb árszinteknél is hajlandók beszállni.

A Magyarországon is forgalmazott Allianz Europe Equity Growth alap – hangsúlyozta Ocsenás Zoltán –: részletes elemzésen alapuló részvénykiválasztást végez, úgy, hogy globálisan jelen lévő, de európai székhelyű vállalatok részvényeibe fektet, jellemzően 3-5 éves távra. A stratégia sikerességét bizonyítja, hogy 2003 májusa és 2016 júliusa között az Allianz portfóliója 13,82 százalékos, átlagos éves hozamot ért el, szemben a benchmarknak számító 7,5 százalékkal és az MSCI Europe index 6,93 százalékával.