Mennyire volt alacsony az amerikai növekedés az első negyedévben?


2015. május 14.

Az első negyedéves amerikai GDP elmaradt az elemzői várakozásoktól, és az előző negyedévhez képest szinte nem is emelkedett. De érdekes módon, ez nem is akkora baj.

A magyar GDP-vel ellentétben, amire az előző év azonos időszakához hasonlítva tekintünk leggyakrabban, Amerikában erősebb a fókusz az előző negyedévhez képest mért változáson. Ennek az az oka, hogy az éves index négy negyedév folyamatait mossa össze, márpedig igazából újdonságot nekünk mindig az éppen lezárt negyedév ad. Hogy a negyedéves adat az évessel direktben összehasonlítható legyen, a negyedéves adatot Amerikában évesítve publikálják, erősen felnagyítva ezzel a negyedév folyamatok hatásait.

Negyedév/előző negyedév-típusú adatot Magyarországról a KSH is publikál, ráadásul elég megbízható is az adat, jóllehet, ilyen rövid időszak változásait megbecsülni és értelmezni nem egyszerű feladat. Az egy negyedéves számban ugyanis nagyon nagy a véletlenek, az ingadozó számú munkanapok, valamint a technikai tényezők hatása, ezért a publikált szám igen sokszor önkényes. Például a mezőgazdaság teljesítménye igazából a betakarítás után mérhető, de ez nem jelenti azt, hogy az aratás előtti vagy utáni mezőgazdasági munkának ne lenne értéke. Sőt, anélkül nem lenne termény sem, de mivel mérni nem lehet, ezért a mezőgazdaság teljesítményét különböző szakértő becslések segítségével (ez az eufemisztikus kifejezés arra, hogy „önkényesen”) az egész évre szétkenik, így az megjelenik minden negyedéves számban.

A negyedéves növekedés esetében továbbá erőteljes szezonális hatás érvényesül, amit elvileg a kalkulációnál korrigálnak, de ez a korrekció sokszor nem működik igazán. Az amerikai GDP esetében például a 2011-es és a 2014-es első negyedéves adat is kiugróan rossz volt, hogy aztán az utána következő periódusok megint izmos növekedést mutassanak, ami arra utal, hogy az első negyedéves statisztikáknál valami gebasz lehet a szezonális igazítással. Nem kizárt, hogy 2015-ben is ez volt a helyzet.

Ilyenkor annak ellenére, hogy abban a három korábbi negyedév növekedési folyamatai is megjelennek, érdemes egy pillantást vetni az éves számra is, ami természeténél fogva kevésbé zajos. Ebben azt látjuk, hogy az amerikai gazdasági növekedés még gyorsult is, azért, mert a 2015-ös első szám még így is jobb volt, mint a tavaly első negyedévi.

A negyedév/negyedéves és az éves GDP-növekedés az Egyesült Államokban

20150514-2

Amerika most 3%-os ütemben növekszik, az elmúlt ötéves átlag pedig 2,3% volt. Nem rossz ahhoz képest, hogy a válságot követen Amerikában egy nyolcszázalékos költségvetési korrekció is lezajlott. (Nagyobb, mint Olaszországban vagy Spanyolországban.) Szerintem sokan kiegyeznének ezzel a néha 2, máskor 3 százalékkal…

Forrás: Bloomberg